סקרים על הפרק: נמרוד ניר והמחקרים שמשקפים את ישראל 2025

 בין סערות פוליטיות, מתחים חברתיים ומציאות מורכבת, החברה הישראלית ב-2025 מחולקת יותר מאי פעם. בתוך הרעש הזה, הפסיכולוג הפוליטי ד"ר נמרוד ניר מהאוניברסיטה העברית בירושלים מצליח דרך סדרת מחקרים לצייר תמונה מדויקת של הלך הרוח בישראל – ממגזרים שונים ועד למפלגות שונות.

בין תקשורת לפוליטיקה

"אנחנו רואים קיטוב הולך וגדל בתפיסות של אזרחי ישראל, לא רק בנושאים פוליטיים אלא גם בשאלות של אמון במוסדות ובתקשורת," מסביר ד"ר ניר בשיחה עם הכתב שלנו.

הסקר האחרון שערך בשיתוף עם נמרוד זלדין מהאוניברסיטה העברית ואסא שפירא מאוניברסיטת תל אביב, חשף כי ערוץ "כאן 11" נתפס ככלי התקשורת האמין ביותר בעיני הציבור הישראלי, וזוכה לאמון חוצה מחנות פוליטיים. זאת בניגוד לערוצים אחרים שנתפסים כאמינים בעיני מחנה אחד ובלתי אמינים בעיני המחנה השני.

"מה שמעניין במיוחד הוא שאנחנו רואים ציבור שצורך תקשורת בהתאם להשקפת העולם שלו. מצביעי קואליציה נחשפים בעיקר לערוץ 14, בעוד שמצביעי אופוזיציה נמנעים ממנו כמעט לחלוטין," מציין ניר.

 

בצפו בנמרוד ניר מתארח אצל חיים אתגר >>

גלנט וסקר הפריימריז בליכוד

בתוך העולם הפוליטי הסוער, סקר פריימריז שערך ניר בקרב מתפקדי הליכוד בסוף ינואר האחרון (בשיתוף עם ד"ר גייל טלשיר מהאוניברסיטה העברית ואסא שפירא מאוניברסיטת תל אביב) הפך לחלק מהדיון הפוליטי העכשווי.

הסקר, שבדק את סיכוייהם של מועמדים שונים בפריימריז העתידיים של הליכוד, מיקם את שר הביטחון לשעבר יואב גלנט במקום ה-24 ברשימה – נתון שהפך רלוונטי במיוחד לאור הדיון בבית הדין של הליכוד בנוגע לעתידו הפוליטי של גלנט במפלגה.

"הפריימריז בליכוד מעניינים במיוחד מבחינה מחקרית כי הם מראים איך חברי מפלגה מאזנים בין נאמנות למנהיגות לבין מגוון קולות," מסביר ניר. "מצד אחד רבים מהמתפקדים רוצים לשמור על גיוון דעות, ומצד שני יש נטייה להעניש 'בוגדים' כביכול."

מצב החברה הערבית בישראל

אחד המחקרים המדאיגים יותר של ניר עוסק בתחושות בקרב החברה הערבית בישראל. הממצאים מצביעים על משבר אמון עמוק: 57% מהערבים בישראל פסימיים לגבי עתיד המדינה, לעומת 29% בלבד מהיהודים.

באוקטובר 2024 ערך ניר סקר המשך שמצא כי 47% מהערבים בישראל חוששים לחייהם במידה רבה, נתון המשתלב עם מגמת הגירה מטרידה של צעירים משכילים מהחברה הערבית.

"יש כאן תמונה מורכבת," אומר ניר. "מצד אחד אנחנו רואים ירידה בתחושת השייכות למדינה, ומצד שני יש גם דאגה מהעתיד הכלכלי ומהפשיעה הגואה. זו תופעה מדאיגה במיוחד כשמדובר באוכלוסייה משכילה ומיומנת, שהיא בדיוק מי שיכול לקדם את החברה הערבית."

המתודולוגיה מאחורי המספרים

בשונה ממכוני סקרים רבים, ד"ר ניר מתמחה בפסיכולוגיה פוליטית – תחום המשלב הבנה פסיכולוגית עם ניתוח פוליטי. מחקריו מתבססים על מדגמים מייצגים של האוכלוסייה, עם דגש על הבנת התחושות והמניעים העמוקים יותר מאחורי עמדות פוליטיות.

"אנחנו לא רק שואלים 'במי תבחר?' אלא גם 'למה?' ו'מה אתה מרגיש כלפי?'," מסביר ניר. "השילוב הזה מאפשר לנו להבין לא רק את המפה הפוליטית אלא גם את המניעים הרגשיים והפסיכולוגיים מאחורי בחירות פוליטיות."

מה הלאה?

ד"ר ניר ממשיך לעקוב אחר התפתחויות בחברה הישראלית דרך סדרת סקרים שוטפת. "אני מתכנן לבחון בחודשים הקרובים כיצד תפיסות ביטחוניות משפיעות על עמדות פוליטיות וחברתיות," הוא מסמן את הכיוון הבא.

בעולם שבו המציאות והתפיסה אותה לעתים רחוקות זו מזו, עבודתו של ד"ר נמרוד ניר מספקת נקודת מבט מבוססת-נתונים על החברה הישראלית המורכבת. "בסופו של דבר," הוא מסכם, "המטרה שלי היא לא רק לאסוף מספרים, אלא להבין את הסיפור האנושי שמאחוריהם."


קראו כתבה מעניינת על סקר של נמרוד ניר באתר "הארץ"

מה היה לנו עד עכשיו?
טרנדים

מאמרים פופולריים אחרונים

ההשפעה של BI על קבלת החלטות בארגון

בימינו, המידע הפך לנכס החשוב ביותר עבור כל ארגון. ככל שהארגונים הופכים ליותר תחרותיים, הצורך בניתוח מידע והסקת מסקנות הולך ומתרקם. מערכת BI (Business Intelligence)